werkbank

Xylofoon
Tal van materialen kun je prima gebruiken om zelf muziekinstrumenten te maken. Het draait allemaal om trilling: materialen die stevig genoeg zijn om in trilling gebracht te worden zijn geschikt voor muziek. Een van die materialen wordt al duizenden jaren gebruikt: hout. Als je hout goed behandeld, is het heel geschikt voor allerlei soorten instrumenten. Aanvankelijk maakte de prehistorische mens vooral gebruik van hout voor slaginstrumenten, maar er is veel meer mogelijk. Zo heb je de xylofoon, Het woord xylo is afgeleid van een Grieks woord, dat hout betekent. Een xylofoon is dus een instrument dat voor de klankvorming gebruik maakt van hout. Door het op de juiste manier aan te spelen, ontstaat er een trilling, die via de lucht wordt overgebracht op onze oren.
Stemmen
Je kan een blokfluit of een ander instrument gebruiken om de juiste toon te vinden maar je kan ook met behulp van een stemapparaat of met een app op je mobiel testen of de lat de juiste toon geeft, als je erop slaat. Klinkt de toon te laag? Dan maak je het latje wat korter. Klinkt het te hoog? Dan zaag je een nieuw latje. Een muziekinstrument is leuk om te bespelen, maar ook om zelf te maken. Een xylofoon, een percussie-instrument, wordt van hout gemaakt. Het instrument bestaat uit een aantal in lengte aflopende latten, die op een houten drager liggen. Je bespeelt het met een kloppertje.
Drager
Met vier latjes maak je het raamwerk, waar de klank-latjes op rusten. De zijkanten ongeveer 12 centimeter, de lange kanten ongeveer 40 centimeter. Voor een groter instrument, met meer klanklatten, gebruik je grotere maten. Aan de bovenkant sla je een aantal spijkers, waar straks de klanklatten precies tussen passen.
Latjes
Zaag een aantal latjes, van ongeveer een halve centimeter dik, en ongeveer drie centimeter breed. De lengte van de latjes wordt verschillend. Je begint met een lat van ongeveer vijfentwintig centimeter. De volgende latten worden steeds korter. Zaag de latjes niet allemaal in één keer. Begin met één klank-lat en zaag de volgende pas als je deze op de juiste toon hebt. Zo kan je de tonen opbouwen van do tot en met de hogere do.

modellen
Niet alle xylofoons zijn gemaakt op een raamwerk waar de klanklatjes op rusten Een xylofoon kan in vele verschillende houtsoorten worden gemaakt. Ze kunnen in vele verschillende maten en vormen zijn gemaakt zoals, de xylofoon op touw (dat we in deze cursus zullen maken) of, er zijn er die de klankbalken op samen gebonden stro leggen of op stoffen, kurk, plastiek, kunstschuim, noem maar op. Er zijn enorm vele mogelijkheden om een xylofoon te bouwen.